Gewone deurbel slim maken
Het slim maken van een traditionele, 'domme' deurbel is meer dan alleen een leuk projectje. Het is een goede manier om moderne technologie naar je voordeur te brengen, zonder dat het nodig is om je huidige deurbel op te geven. Dit biedt je met andere woorden de voordelen van slimme deurbellen terwijl je de bestaande, betrouwbare deurbel behoudt. Er zijn verschillende methoden om een traditionele deurbel slim te maken, afhankelijk van de vraag of je een draadloze of bedrade deurbel hebt. Over het algemeen is dit echter vrij complex en eerder een werkje voor gevorderden.
Op deze pagina over een domme deurbel slim maken
Ouderwetse deurbel slim maken
Het slim maken van een traditionele, ouderwetse deurbel is een leuk doe-het-zelfproject. Hoe je dit doet, is afhankelijk van de vraag of het gaat om een draadloze of een bedrade deurbel, maar de basisprincipes blijven wel vergelijkbaar. Bij draadloze deurbellen wordt er vaak een slim apparaat tussen de gong en het stopcontact geplaatst. Bij bedrade deurbellen wordt er meestal gewerkt met een relais of een module die parallel op de bestaande deurbel wordt geïnstalleerd. Het slim maken van een deurbel vereist een zekere technische kennis, vooral bij het werken met bedrading en het integreren van de deurbel in een bestaand smart-homenetwerk.
Draadloze deurbel slim maken
Het is mogelijk om een draadloze deurbel slim te maken met behulp van een slimme tussenstekker (bv. de FIBARO Wall Plug) en een smart home hub, zoals de Homey Pro. Vervolgens kun je een scène instellen in de smart home hub, waarbij het stroomverbruik van de draadloze deurbel als trigger fungeert. Je plaatst dan een slimme tussenstekker tussen de gong van de draadloze deurbel en het stopcontact. Stel een scène in die wordt geactiveerd wanneer het stroomverbruik van de gong een bepaald niveau overschrijdt. Met deze scène kun je nu bepaalde acties activeren, zoals het weergeven van meldingen op je smartphone, de slimme verlichting die automatisch aangaat of de buitencamera’s die automatisch beginnen te filmen.
Bedrade deurbel slim maken
Net zoals je een draadloze deurbel slim kunt maken, is het mogelijk om een domme bedrade deurbel slim te maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een wisselspanningsrelais om het wisselstroomsignaal naar een schakelsignaal om te zetten. Dit signaal kan dan een sensor triggeren om een scène te starten in je smart home hub. Het relais sluit je parallel aan over de beldraden. Een andere methode is het gebruik van een Zigbee-sensor. Dan plaats je de sensor in de behuizing van de deurbel en stel je deze op zo’n manier in dat het automatisch een notificatie stuurt naar je telefoon als iemand aanbelt.
Voor- en nadelen van een ouderwetse deurbel slim maken
Voor- en nadelen
Mogelijkheid om oude deurbel te behouden
Systeem kan naar wens worden ingesteld
Integratie met jouw smart home
Technische kennis is vereist
Investering in tijd en geld
Geen ondersteuning of garantie
Gebruik van smart hubs en controllers om een domme deurbel slim te maken
Het slim maken van een traditionele deurbel kan het beste worden gerealiseerd door het gebruik van smart hubs en controllers. Deze hubs fungeren als het centrale brein van je smart home, waardoor ze in staat zijn om verschillende apparaten en sensoren met elkaar te laten communiceren. Bij het slim maken van een deurbel wordt een sensor verbonden met de smart hub, die op zijn beurt een signaal ontvangt wanneer iemand aanbelt. De smart hub kan dan worden geprogrammeerd om een reeks acties uit te voeren, zoals het sturen van notificaties of het activeren van andere slimme apparaten.
Slimme notificaties en alerts instellen
Een essentieel onderdeel van het slim maken van een deurbel is het instellen van slimme notificaties en alerts. Door de deurbel te koppelen aan een smart hub kun je aangepaste meldingen op je smartphone, tablet of zelfs smartwatch ontvangen wanneer iemand aanbelt. Deze notificaties kunnen ook worden uitgebreid met extra informatie, zoals de tijd van de dag of zelfs een foto die door een camera wordt genomen. Bovendien is het mogelijk om verschillende soorten alerts in te stellen voor verschillende scenario's, zoals een specifiek geluidssignaal voor postbezorging of een zacht lichtsignaal tijdens de nacht.
Integratie met andere slimme apparaten
Het is mogelijk om de slim gemaakte deurbel te koppelen aan andere slimme apparaten in huis. Dankzij de smart hub kan de deurbel communiceren met apparaten, zoals slimme verlichting, slimme sloten, beveiligingscamera's of zelfs slimme thermostaten. Zo kun je bijvoorbeeld de lichten automatisch laten inschakelen of de beveiligingscamera activeren wanneer iemand aanbelt. Met de juiste configuratie kan je slimme huis reageren op de deurbel en dit op manieren die vroeger ondenkbaar waren.
Alternatieven voor een domme deurbel slim maken
Een kant-en-klare slimme deurbel vormt een uitstekend alternatief voor het zelf slim maken van een traditionele deurbel. Deze geavanceerde deurbellen bieden een breed scala aan functies die moeilijk te repliceren zijn bij een doe-het-zelfproject. Functies als videobewaking, tweewegaudio, bewegingsdetectie en zelfs gezichtsherkenning zijn tegenwoordig standaard te vinden in veel slimme deurbellen. Bovendien worden deze slimme deurbellen steeds betaalbaarder en zijn ze vaak compatibel met de meeste moderne smart-homesystemen, dit veelal zonder de noodzaak van een aparte smart hub. Het installeren en aansluiten van een kant-en-klare slimme deurbel is over het algemeen veel minder complex dan het upgraden van een traditionele deurbel. De meeste slimme deurbellen zijn ontworpen met het oog op een eenvoudige installatie, vaak met duidelijke instructies en alle benodigde materialen inbegrepen. Dit maakt ze toegankelijk voor huiseigenaren die misschien niet beschikken over uitgebreide technische vaardigheden of specifieke kennis van smart-hometechnologie.
Ontdek de beste slimme deurbellen van dit moment