Opslag en geheugen bij slimme deurbellen
Bij het zoeken naar de beste slimme videodeurbel heeft men vaak aandacht voor slimme functies en de cameraresolutie. Echter, er zijn nog heel wat andere dingen waarop je moet letten. De geheugencapaciteit is hier een voorbeeld van. Hoeveel opslagruimte je beschikbaar hebt, hoe en waar beelden worden opgeslagen en of je de opslag al dan niet kunt uitbreiden, verschilt per deurbel. Soms krijg je te maken met extra kosten, met name bij deurbellen met cloudopslag. Tegelijkertijd kunnen er privacybezwaren zijn. Daarom is het belangrijk om je vooraf goed te informeren.
Op deze pagina over opslag en geheugen bij slimme deurbellen
Noodzaak van opslag bij deurbellen
Bij het kiezen van een slimme deurbel is geheugenopslag een belangrijke factor om rekening mee te houden. Deze geavanceerde apparaten doen meer dan alleen een geluidje afspelen als iemand aanbelt. Ze bieden een volledig beveiligings- en communicatiesysteem voor de voordeur. Ze hebben functies als video-opname, live streaming en real time interactie met bezoekers. Bij dit alles is een adequate opslagcapaciteit essentieel. Dit stelt gebruikers in staat om beelden van bezoekers en gebeurtenissen aan de deur op te slaan en ze later (opnieuw) te bekijken. Of het nu gaat om het vastleggen van een potentieel veiligheidsincident, het controleren van geleverde pakketten of gewoon het zien wie langs is gekomen terwijl je niet thuis was, dit alles kan enkel als je over voldoende opslagruimte beschikt.
Veiligheid en comfort
Slimme deurbellen dienen meerdere doelen, van het verhogen van de veiligheid tot het bieden van comfort. Wat de veiligheid betreft, bieden ze de mogelijkheid om alles wat bij je voordeur gebeurt vast te leggen. Voldoende opslagruimte kan cruciaal zijn bij het afhandelen van incidenten, zoals inbraken of pakjesdiefstal. Qua comfort is het handig om te weten wie aan de deur is geweest, vooral als je niet thuis bent. Je kunt zelfs meldingen ontvangen over pakketleveringen en de beelden later bekijken.
Factoren die de opslagbehoefte beïnvloeden
De benodigde opslagcapaciteit voor een slimme deurbel hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is er de resolutie van de camera. Hoe hoger de resolutie is, des te meer geheugenruimte een video inneemt. Ten tweede speelt de gevoeligheid van de bewegingsdetectie een rol. Een hogere gevoeligheid betekent dat de camera vaker activeert en meer opnames maakt. Ten derde is de frequentie van bezoekers aan je deur van belang. Veel bezoek of veel beweging in het zicht van de camera kan leiden tot meer opnames en dus meer benodigde opslagruimte.
Vormen van opslag bij deurbellen
Dat een slimme deurbel voldoende opslagruimte nodig heeft, staat buiten kijf. Hierbij zijn er verschillende locaties waar de deurbel de gegevens kan opslaan. Dit kan bijvoorbeeld lokaal gebeuren of in de cloud. Elke opslagmethode heeft eigen voordelen en nadelen.
Deurbellen met interne opslag
Interne opslag in slimme deurbellen verwijst naar het geheugen dat in het apparaat zelf is ingebouwd. Dit betekent dat alle video's en foto's direct op de deurbel worden opgeslagen. Gangbare waarden voor interne opslag variëren van enkele gigabytes tot 256 GB voor uitgebreidere opslagbehoeften. Bij slimme deurbellen met een hoge resolutie en meerdere camera’s kan de opslagbehoefte oplopen tot wel 8 GB per dag. Dat wil zeggen dat je voor twee weken aan beeldmateriaal al ruim 112 GB nodig hebt.
Geen extra kosten of benodigdheden
Onmiddellijk toegang tot beelden
Gegevens blijven in het apparaat
Geen mogelijkheid om geheugen uit te breiden
Risico op diefstal of beschadiging van gegevens
Vaak geen toegang tot beelden als je niet thuis bent
Deurbellen met een SD-kaart
Bij deurbellen met een SD-kaartslot kunnen gebruikers een externe geheugenkaart gebruiken om video's en foto's op te slaan. Dit is een flexibele opslagoptie, omdat je de SD-kaart kunt vervangen of upgraden naar een variant met een hogere opslagcapaciteit. Soms levert de producent reeds een SD-kaart mee, maar vaak dien je dit zelf aan te schaffen. Houd er rekening mee dat elk apparaat beperkingen heeft met betrekking tot de ondersteunde SD-kaarten. Zo kan het dat de deurbel bijvoorbeeld enkel SD-kaarten tot 32, 64, 128 of 256 GB ondersteunt.
Uitbreidbare opslag
SD-kaarten kunnen worden bewaard voor permanente opslag
Geen abonnementskosten
Beperkte opslag
Risico op diefstal van de SD-kaart in de deurbel
Beelden zijn niet overal te bekijken
Deurbellen met een USB-voeding
Er zijn steeds meer deurbellen met een USB-voeding, vaak micro-USB of USB-C. Veelal worden deze deurbellen geleverd met een stekkeradapter, waardoor ze direct in het stopcontact kunnen worden gestoken. Deurbellen met een USB-voeding worden vooral gebruikt voor het opladen van een ingebouwde accu. Bij indoor chimes en gongen is het soms zo dat de deurbel voortdurend in het stopcontact moet zitten. Dan heb je ook geen gedoe met het opladen en dergelijke meer. Een voorbeeld van een deurbel met USB-voeding is de SPC Video Doorbell. Soms is het mogelijk om een harde schijf aan te sluiten op de USB-poort.
Voor- en nadelen van deurbellen met een USB-voeding
Geen complexe bedrading nodig
Directe stroomtoevoer
Ideaal voor binnenunits
Afhankelijkheid van stopcontacten
Zichtbare kabels kunnen leiden tot een rommelige uitstraling
Minder geschikt voor buitenunits
Deurbellen met een NAS
Netwerkgekoppelde opslag is een optie waarbij de deurbel rechtstreeks beelden opslaat op een netwerkserver thuis. Dit is ideaal voor gebruikers die een grote hoeveelheid gegevens willen opslaan en beheren. Het heeft de voordelen van cloudopslag, maar dan zonder de nadelen. Je dient wel zelf een NAS aan te schaffen en te configureren. Dit vergt een investering, zowel in tijd als in geld.
Grote opslagcapaciteit
Centrale en veilige opslag
Netwerktoegang
Hogere kosten
Complexiteit
Afhankelijk van netwerk
Deurbellen met een HomeBase
Sommige slimme deurbellen gebruiken een eigen HomeBase voor de opslag van beelden. Dit is een centrale hub die communiceert met de deurbel en andere slimme apparaten. Deze hub biedt vaak veel opslagruimte. Bij sommige modellen kun je de opslagruimte ook verder uitbreiden. Een bekend voorbeeld van een deurbel met een HomeBase is de deurbel van Eufy. Bij deze deurbel fungeert de HomeBase ook als een chime of gong.
Centraal beheer en centrale opslag
Vaak extra functionaliteiten
Veilige opslag en toegankelijkheid
Afhankelijkheid van hub
Niet altijd uit te breiden
Extra kosten
Deurbellen met cloudopslag
Cloudopslag is een populaire optie voor slimme deurbellen. Hierbij worden de opnames opgeslagen in de cloud, op de servers van de deurbelfabrikant of van een derde partij. Bij dit laatste kun je bijvoorbeeld denken aan Dropbox of iCloud. Bij cloudopslag zijn de gegevens toegankelijk vanaf elk apparaat met internettoegang, ook als de deurbel wordt gestolen. Er bestaan deurbellen met gratis cloudopslag, maar vaak gaat het eerder om deurbellen met een abonnement.
Grote opslagcapaciteit
Toegang op afstand
Geen risico op diefstal
Maandelijkse kosten
Afhankelijk van internet
Privacyzorgen door externe servers
Opslag deurbel uitbreiden
Het uitbreiden van de opslagcapaciteit van een slimme deurbel kan nuttig zijn als het geheugen snel vol is en je hierdoor het risico loopt dat belangrijke opnames worden overschreven. Bij deurbellen met cloudopslag is uitbreiding vaak mogelijk door het upgraden van je abonnement. In het geval van deurbellen die gebruikmaken van SD-kaarten kan uitbreiding worden gerealiseerd door een SD-kaart met een hogere capaciteit te gebruiken, mits het apparaat dergelijke capaciteiten ondersteunt. Het is essentieel om de ondersteunde opslaggrootte te controleren om te voorkomen dat je een verkeerde SD-kaart koopt.
Bij deurbellen die verbinding kunnen maken met een NAS of HomeBase, kan de opslagcapaciteit worden uitgebreid door de opslag van het NAS-systeem of de HomeBase zelf te vergroten (indien mogelijk). Het is aan te raden om altijd de specificaties en handleiding van je deurbelmodel te raadplegen om te begrijpen welke opties voor opslaguitbreiding beschikbaar zijn en hoe je deze kunt implementeren.
Privacy en opslag bij slimme deurbellen
Hoewel slimme deurbellen met een camera essentieel zijn voor beveiligingsdoeleinden, brengen ze ook privacyrisico's met zich mee. Het is cruciaal om je bewust te zijn van de rechten van anderen en de wettelijke bepalingen omtrent het opnemen en delen van videobeelden. Het ongeoorloofd opslaan of delen van videobeelden kan leiden tot de schending van privacyrechten en zelfs juridische consequenties. Daarom is het essentieel om de functies van je slimme deurbel zorgvuldig te beheren, vooral met betrekking tot de opslag van videobeelden. Het is aan te raden om niet alle beelden standaard op te slaan en de bewaartermijn van opgenomen beelden te beperken. Deel of publiceer ook geen beelden zonder toestemming van de personen die erop te zien zijn. Enkele extra tips om de privacy te waarborgen zijn hieronder weergegeven.
Beperk de opslagmomenten: Stel je deurbel zo in dat alleen essentiële beelden worden opgeslagen en vermijd continue opname.
Verwijder onnodige beelden: Verwijder regelmatig opgenomen beelden die niet langer relevant zijn voor beveiligingsdoeleinden. Laat in ieder geval nieuwe beelden de oudste beelden overschrijven.
Gebruik privacyzones: Veel slimme deurbellen bieden de optie om bepaalde gebieden te 'maskeren', zodat deze niet worden opgenomen.
Toestemming voor delen: Vraag toestemming voordat je beelden met anderen deelt of online plaatst.
Gebruik de privacymodus: Activeer de privacymodus wanneer je thuis bent om onnodige opnames te voorkomen.