Deurbel voor slechthorenden
In Nederland alleen al zijn er naar schatting meer dan 800.000 mensen met de diagnose slechthorendheid, waarvan het aantal met name toeneemt bij personen vanaf 55 jaar. Voor velen van hen kan het horen van een standaard deurbel een uitdaging zijn. Gelukkig bieden moderne oplossingen, zoals (slimme) deurbellen met flitslichten, praktische oplossingen. Deze deurbellen zorgen ervoor dat slechthorenden niet alleen afhankelijk zijn van geluidssignalen, maar ook aangepaste meldingen kunnen ontvangen.
Op deze pagina over deurbellen voor slechthorenden
Top 3 deurbellen met flitslicht
Een deurbel met flitslicht is een innovatieve oplossing die niet alleen een geluidssignaal geeft wanneer er wordt aangebeld, maar ook een visueel signaal in de vorm van een flitslicht. Dit is met name handig voor slechthorenden of in situaties waarin het deurbelgeluid niet goed hoorbaar is, bijvoorbeeld tijdens een feestje. De deurbel met flitslicht kan worden ingesteld om alleen te flitsen, om alleen geluid te maken of om beide signalen tegelijkertijd te gebruiken, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.
Fysic FD-110
De Fysic FD-110 is een draadloze deurbel die zowel een hoorbaar als een zichtbaar signaal biedt. Het unieke aan deze deurbel is het extra felle flitslicht, dat een visueel signaal geeft in combinatie met een van de 35 melodieuze tonen, zodat je nooit een bezoeker mist. Deze deurbel van Fysic is ideaal voor slechthorenden of voor gebruik in lawaaierige omgevingen. Het apparaat is spatwaterdicht conform IP44-normen, wat betekent dat het betrouwbaar functioneert in vochtige omstandigheden. De eenvoudig te installeren deurbel werkt op een batterij en kan gemakkelijk worden geplaatst waar het het meest nodig is.
M-E FG1 Draadloze Deurbel met Flitslicht
De M-E FG1 is een veelzijdige draadloze deurbel die is ontworpen om zowel hoorbare als visuele meldingen te bieden. Het apparaat heeft een indrukwekkend bereik van 100 meter in open lucht en is uitgerust met een optisch flitslichtsignaal, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen met auditieve beperkingen. De gebruiker kan kiezen uit acht verschillende melodieën en heeft de optie om het geluid of het flitslicht afzonderlijk in of uit te schakelen. De deurbel met flitslicht is snel en eenvoudig te installeren, waardoor het een handige keuze is voor elk huishouden.
Alecto ADB-19 Draadloze Deurbel met Flitslicht
De Alecto ADB-19 is een efficiënte draadloze deurbel die auditieve signalen met visuele signalen combineert. Deze deurbel met flitslicht geeft je de mogelijkheid om te kiezen tussen een fel flitslicht, een melodie of alle twee. Het apparaat is ontworpen om eenvoudig in elk stopcontact te worden gestoken, waardoor je flexibel bent in de plaatsing door het hele huis. Deze deurbel van Alecto is ook spatwaterdicht volgens IP44-normen. De ADB-19 biedt 35 verschillende melodieën en wordt gevoed door een knoopcelbatterij.
Slechthorendheid en problemen met de deurbel
Slechthorendheid is een veelvoorkomend probleem dat varieert in ernst en impact. Men spreekt van slechthorendheid wanneer het vermogen om geluiden te horen en te interpreteren verminderd is. Dit kan variëren van licht gehoorverlies, waarbij iemand moeite heeft met het horen van zachte geluiden, tot ernstigere vormen waarbij ook normale gesprekken moeilijk te volgen zijn. Over het algemeen kan men stellen dat een gehoorverlies van 30 decibel of meer al kan leiden tot problemen met het horen van een klassieke deurbel. Dit niveau van gehoorverlies maakt het moeilijk om de hogere frequenties te horen die vaak voorkomen in de geluiden van deurbellen. De deurbel wordt dan niet meer goed gehoord.
Gehoorverlies in dB | Mate van slechthorendheid | Omschrijving gehoorverlies | Mogelijke oplossing |
---|---|---|---|
0 tot 30 | Normaal horend tot licht slechthorend | Zachte gesprekken kunnen niet altijd worden gevolgd | Geen probleem met deurbel of volume deurbel verhogen |
30 tot 60 | Licht tot matig slechthorend | Zachte gesprekken lukken vaak niet meer | Luide deurbel en meerdere chimes |
60 tot 70 | Zwaar slechthorend | Groepsgesprekken lukken niet meer | Extra luide deurbel en meerdere chimes |
70 tot 80 | Ernstig slechthorend | Gesprekken op luide toon worden niet altijd goed verstaan | Deurbel met flitslicht |
80 tot 110 | Doof met restgehoor | Gesprekken zijn niet meer mogelijk | Deurbel met flitslicht |
110 tot 120 | Diepdoof | Oor neemt enkel nog trillingen waar | Deurbel met flitslicht |
Vanaf 120 | Vibratiedoof | Trillingen en geluid worden niet meer waargenomen | Deurbel met flitslicht |
Deurbellen en oplossingen voor slechthorenden
Voor slechthorenden kan het een uitdaging zijn om de standaard deurbel of een ouderwetse deurbel te horen. Dit levert soms problemen op, zoals gemiste pakketjes en bezoekers. Gelukkig zijn er diverse oplossingen beschikbaar die het leven van de dove of slechthorende makkelijker maken. Een combinatie van deze oplossingen is vaak de beste aanpak, omdat dit zorgt voor een flexibele en effectieve manier om op de hoogte te blijven van wie er aan de deur staat.
Extra luide deurbel
Een extra luide deurbel is specifiek ontworpen voor mensen met gehoorproblemen. Deze deurbellen produceren een veel hoger volume dan traditionele deurbellen, wat ervoor zorgt dat ze ook door slechthorenden gehoord kunnen worden. Sommige van deze modellen bieden de mogelijkheid om het volume en de toonhoogte aan te passen, zodat ze aan de individuele behoeften kunnen voldoen. Het nadeel van dit type deurbel is dat andere bewoners of buren de deurbel als storend kunnen ervaren.
Deurbel met flitslicht
Deurbellen met een flitslicht bieden een visuele oplossing voor slechthorenden. Wanneer iemand aanbelt, activeert de deurbel een helder flitslicht. Dit is vooral handig in situaties waarin het verhoogde geluidsniveau van een luide deurbel niet voldoende is of in omgevingen waar geluid storend kan zijn. Het nadeel is dat het flitslicht enkel werkt als het visueel wordt waargenomen. Dit werkt dus niet als de slechthorende slaapt.
Slimme deurbel met een app
Slimme deurbellen met een app kunnen meldingen en trillingen sturen naar een gekoppelde smartphone. Dit betekent dat slechthorenden een trilling of visuele melding op hun telefoon ontvangen wanneer iemand aanbelt, wat een betrouwbare methode is om geen bezoekers te missen, zelfs als ze niet in de buurt van de deurbel zijn. Een trillende smartphone kan slechthorenden ook wekken als ze slapen, hoewel niet iedereen wakker wordt van een trillende smartphone onder het hoofdkussen.
Slimme deurbel met automatiseringen
Een slimme deurbel kan worden gekoppeld aan andere slimme apparaten, zoals tv's en slimme verlichting. Zo kan de tv automatisch de beelden van de deurbelcamera weergeven als iemand aanbelt en kan de slimme verlichting beginnen te knipperen of van kleur veranderen, wat een effectieve manier is om te weten dat iemand voor de deur staat. Dit is een goed alternatief voor een ouderwetse deurbel met flitslicht.
Slimme deurbel met een slim slot
Een slimme deurbel in combinatie met een slim slot en eventueel ook gezichtsherkenning kan een oplossing zijn om bepaalde personen automatisch toegang te geven tot de woning. Als de bewoner de deurbel niet hoort, kan het systeem de deur automatisch ontgrendelen voor vertrouwde bezoekers, zoals familieleden of zorgverleners. Het nadeel is dat de privacy van de bewoner kan worden gestoord, omdat er altijd iemand binnen kan komen.
Gehoorapparaat
Gehoorapparaten zijn een directe oplossing voor slechthorenden en pakken het probleem bij de bron aan. Sommige geavanceerde modellen beschikken over bluetooth. Ze kunnen dan bijvoorbeeld met de smartphone worden gekoppeld, waardoor de slechthorende opnieuw de tweewegaudiofunctie van de slimme deurbel kan gebruiken.
Aanpassingen aan de chime
Een eenvoudige maar effectieve aanpak is het aanpassen van de locatie of het volume van de chime of gong van de deurbel. Door de chime of gong op een centralere plek in huis te plaatsen of het volume hiervan te verhogen, kan de kans dat de bel wordt gehoord aanzienlijk toenemen. Dit is vooral nuttig in grotere huizen en bij personen met een mild gehoorverlies.
Meerdere chimes gebruiken
Veel deurbellen kunnen met meerdere chimes worden gekoppeld. Onder meer de Eufy-deurbel kan met een extra chime worden gebruikt. Door chimes en gongen op verschillende locaties door het hele huis te plaatsen, vergroot de kans dat de slechthorende het geluid van de deurbel opmerkt. Dit is bijzonder handig in grotere woningen of voor mensen die veel tijd in verschillende kamers doorbrengen. Ook hier is het vooral nuttig voor mensen met mild gehoorverlies.
Wek- en waarschuwingssystemen voor slechthorenden
Wek- en waarschuwingssystemen zijn speciaal ontworpen om doven en slechthorenden te ondersteunen in hun dagelijkse leven. Deze systemen, soms ook wel dovensignaleringssystemen genoemd, gebruiken diverse soorten signalen om belangrijke geluiden of waarschuwingen over te brengen. Ze kunnen worden gekoppeld aan verschillende soorten zenders, zoals deurbellen, telefoonzenders, brandmelders en babyfoons. Deze systemen hebben vaak ook verschillende ontvangers, zoals trilkussens, flitslampen en speciale wekkers. Deze apparaten zorgen ervoor dat de gebruiker geen enkel belangrijk signaal mist, ongeacht waar ze zich in huis bevinden. Ze kunnen worden ingesteld om te waarschuwen met lichten, geluiden en/of trillingen, afhankelijk van wat de gebruiker het prettigst vindt.
Telefoon- en deurbelversterker
Telefoon- en deurbelversterkers zijn ontworpen om mensen met gehoorverlies te helpen de geluiden van hun telefoon en deurbel beter te horen. Deze apparaten kunnen het geluid van de telefoonbel aanzienlijk versterken en sommige modellen zijn ook uitgerust met een visueel waarschuwingssysteem, zoals heldere lichtflitsen. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker zowel een auditieve als visuele waarschuwing ontvangt wanneer de telefoon of deurbel gaat, wat bijzonder nuttig is voor mensen die moeite hebben met horen.
De werking van een telefoonbelversterker is vrij eenvoudig: het apparaat wordt verbonden met de vaste telefoon en/of deurbel en kan zo worden ingesteld dat het luidere geluiden en/of lichtflitsen geeft wanneer er wordt (aan)gebeld. De gebruiker kan vaak kiezen uit verschillende geluidsopties en het volume en de klank aanpassen naar wens. Sommige telefoonbelversterkers werken zonder stekker of batterijen en krijgen hun voeding direct via de telefoonaansluiting. Voor mensen die een telefoon- of deurbelversterker overwegen, is het belangrijk om te controleren of het apparaat compatibel is met hun bestaande telefoonsysteem en/of deurbel.
Vergoeding van de zorgverzekering
Mensen die slechthorend zijn, kunnen vaak een beroep doen op de zorgverzekering voor het vergoeden van wek- en waarschuwingsinstallaties. Dit wordt vaak voor 100% vergoed, hoewel hier extra voorwaarden aan verbonden kunnen zijn. Deze eisen hebben vooral betrekking op de mate van gehoorverlies, bijvoorbeeld 35 dB bij frequenties van 1.000, 2.000 en 4.000 Hz. Verder is het vaak vereist dat andere hulpmiddelen ter correctie van hoorfunctiestoornissen onvoldoende verbetering bieden en moet je een beroep doen op een leverancier waar de zorgverzekeraar prijsafspraken mee heeft gemaakt. Als je een beroep doet op een niet-gecontracteerde leverancier krijg je vaak niet alles vergoed. Neem contact op met de zorgverzekeraar voor meer informatie over de geldende eisen en vergoedingen.
Veelgestelde vragen over deurbellen voor slechthorenden en doven
Deurbellen voor slechthorenden en doven bieden oplossingen voor diegenen die moeite hebben met het horen van traditionele deurbellen. Deze speciale deurbellen zijn ontworpen om de communicatie en veiligheid te verbeteren, met name voor mensen die niet in staat zijn het standaard deurbelgeluid te horen. Ze maken gebruik van visuele en fysieke signalen, zoals licht en trillingen, en kunnen zelfs worden gekoppeld aan andere apparaten in huis voor een uitgebreidere dekking. Als je voor het eerst een deurbel met flitslicht wilt aanschaffen, is het normaal dat je hier nog vragen over hebt. Deze FAQ biedt wellicht de antwoorden die je zoekt.
Wat kan ik doen als ik de deurbel niet kan horen in mijn slaap?
Als je de deurbel niet kunt horen tijdens jouw slaap kan een wek- en waarschuwingssysteem met trilkussens een oplossing bieden. Deze trilfuncties worden dan geactiveerd wanneer iemand aanbelt.
Wat is een deurbel voor slechthorenden met licht?
Een deurbel voor slechthorenden met licht is een systeem dat naast het standaard geluidssignaal ook een visueel signaal, zoals een flitslicht, geeft wanneer iemand aanbelt. Dit helpt slechthorenden en doven om te weten dat er iemand voor de deur staat, zelfs als ze het geluid niet kunnen horen.
Kan ik een deurbel voor slechthorenden via de zorgverzekering krijgen?
In veel gevallen wordt een wek- en waarschuwingssysteem vergoed door de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en de persoonlijke omstandigheden. Neem contact op met de zorgverzekeraar om na te gaan of je in aanmerking komt voor een vergoeding.
Wat is een goede deurbel voor doven en slechthorenden?
Een goede deurbel voor doven en slechthorenden is er een die visuele signalen (zoals flitslichten), trillingen en eventueel versterkt geluid biedt. Bekijk onze top drie deurbellen met flitslicht en ontdek wat voor jou de beste deurbel voor doven en slechthorenden is.
Hoe kan ik een deurbel doorschakelen naar de tuin?
Je kunt een deurbel doorschakelen naar de tuin door draadloze uitbreidingseenheden of extra gongen te installeren. Deze kunnen in de tuin of op een plek die voor jou handig is worden geplaatst. Houd wel rekening met de IP-classificatie en ga na of deze gongen geschikt zijn voor buitenplaatsing. Een andere optie is het gebruik van een slimme deurbel die meldingen naar jouw smartphone stuurt, zodat je in de tuin via je smartphone op de hoogte bent van bezoek.