101 inbraakpreventietips
Inbraakpreventie is belangrijk voor elke huiseigenaar of huurder. Het beschermen van je huis, bezittingen en vooral je geliefden tegen ongewenste indringers vereist een combinatie van slimme tactieken, goede strategieën en soms ook een beetje technologie. Deze uitgebreide lijst met 101 inbraakpreventietips, verdeeld over tien verschillende categorieën, helpen je om je huis veiliger te maken. Deze eenvoudige, maar effectieve maatregelen kunnen het verschil maken in het ontmoedigen van potentiële inbrekers en het vergroten van je gemoedsrust.
Op deze pagina over inbraakpreventietips
Inbraakpreventietips voor deuren en sloten
De eerste verdedigingslinie tegen inbraak is een goede beveiliging van jouw deuren. Deuren zijn vaak het eerste doelwit voor inbrekers, omdat ze nu eenmaal een toegangspunt zijn tot jouw woning. Sterke, solide deuren met veilige sloten verminderen de kans op ongeautoriseerde toegang. Het gebruik van hoogwaardige sloten, aangevuld met extra veiligheidsmaatregelen, kan een aanzienlijk verschil maken in het beveiligen van je huis.
# 1. Gebruik stevige, solide deuren
Deuren van massief hout, metaal of versterkt met staal bieden aanzienlijk meer weerstand tegen inbraakpogingen dan holle of zwakke deuren. Het is belangrijk dat de deuren goed passen in het kozijn zonder zichtbare openingen of zwakke punten. Het vervangen van oude of beschadigde deuren is hoe dan ook belangrijk op het gebied van inbraakpreventie.
# 2. Installeer veiligheidssloten en -cilinders
Hoogwaardige sloten, zoals die met het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw), bieden extra bescherming. Deze sloten zijn getest op hun weerstand tegen populaire inbraakmethoden, zoals lockpicking, boren en de zogenaamde Bulgaarse methode. Het is aan te raden om sloten te kiezen die passen bij het type deur en het gebruik ervan. Als je geen kennis hiervan hebt, raden we aan om de sloten door een goede slotenmaker te laten plaatsen.
# 3. Voeg nachtsloten toe aan je deuren
Nachtsloten zijn aanvullende sloten die van binnenuit bediend worden. Deze sloten bieden extra bescherming als je thuis bent. Ze worden vooral tijdens de nacht gebruikt. Dit type slot maakt het moeilijker voor inbrekers om binnen te komen, zelfs als ze reeds de hoofdsloten hebben geforceerd.
# 4. Gebruik sloten met anti-kerntrekbeveiliging
Anti-kerntrekbeveiliging voorkomt dat inbrekers de cilinder uit het slot kunnen trekken, een methode die bekendstaat als cilindertrekken. Deze sloten hebben een versterkte cilinderbescherming, waardoor ze veel weerstand bieden tegen deze specifieke inbraaktechniek. Een slotenmaker kan je hierover informeren en kan dit type slot voor jou plaatsen.
# 5. Overweeg slimme sloten voor betere controle
Slimme sloten bieden niet alleen gemak, zoals het op afstand bedienen van sloten via een smartphone, maar ook extra veiligheidsfuncties. Zo kan je bijvoorbeeld in real time meldingen ontvangen wanneer iemand de deur opent of sluit. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor controle op afstand, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent. Slimme sloten kunnen bovendien via geofencing of gezichtsherkenning automatisch de deur voor jou openen, maar gesloten houden van anderen.
# 6. Gebruik deurspionnen of digitale kijkers
Traditionele deurspionnen of moderne digitale kijkers stellen je in staat om te zien wie er aan de deur staat zonder deze te openen. Hierdoor sta je niet ineens oog in oog met iemand met slechte bedoelingen. Digitale kijkers kunnen zelfs beelden opslaan of live video’s streamen naar je smartphone, wat extra veiligheid biedt.
# 7. Maak gebruik van een deursensor
Deursensoren zijn kleine apparaten die aan je deur en deurkozijn worden bevestigd. Ze detecteren wanneer een deur wordt geopend, waardoor een signaal naar het alarmsysteem wordt gestuurd. Dit kan een luid alarm activeren of een melding naar je smartphone sturen, afhankelijk van het systeem waarmee de sensor is verbonden.
# 8. Installeer een veiligheidsketting op je voordeur
Veiligheidskettingen bieden de mogelijkheid om de deur gedeeltelijk te openen zonder dat iemand direct naar binnen kan. Dit is vooral handig om onbekende bezoekers te identificeren voordat je de deur volledig opent. Het staat je toe om veilig een kijkje te nemen of een gesprek aan te gaan zonder de deur volledig te openen.
# 9. Vervang zwakke of beschadigde deurkozijnen
Een sterk slot in een zwak kozijn biedt weinig bescherming. Zorg ervoor dat het kozijn robuust is en geen tekenen van schade of verrotting vertoont. Versterkte kozijnen kunnen de integriteit van de gehele deurconstructie verbeteren.
# 10. Plaats een slimme deurbel aan de voordeur
Slimme deurbellen met geïntegreerde camera's en bewegingsdetectie kunnen bezoekers identificeren, zelfs voordat ze aanbellen. Sommige modellen bieden ook tweewegcommunicatie, waardoor je met bezoekers kunt praten via je smartphone, zelfs als je niet thuis bent. Deze systemen kunnen ook gekoppeld worden aan andere slimme beveiligingsapparatuur voor een geïntegreerd beveiligingssysteem.
Inbraakpreventietips voor ramen
Ramen zijn vaak zwakke punten op het gebied van huisbeveiliging. Ze bieden een gemakkelijke toegang voor inbrekers, vooral als ze niet goed beveiligd zijn en eenvoudig in te slaan zijn. Als een raam geopend is, is het natuurlijk nog eenvoudiger. Door je ramen te versterken, verlaag je de kans op inbraken aanzienlijk.
# 11. Beveilig ramen met raamsloten
Raamsloten zijn ideaal om ramen extra te beveiligen tegen inbrekers. Standaard raamsloten zijn vaak niet voldoende om inbrekers tegen te houden, omdat ze te eenvoudig open te breken zijn. Het is aan te raden om extra raamsloten te installeren die sterker en resistenter zijn tegen inbraakpogingen. Deze sloten moeten op alle toegankelijke ramen worden aangebracht, inclusief die op hogere verdiepingen. Raamsloten zijn vaak heel eenvoudig zelf te monteren met behulp van een goede schroevendraaierset.
# 12. Maak gebruik van raamsensoren
Raamsensoren zijn een effectief middel om inbraken te detecteren. Ze waarschuwen je als een raam wordt geopend of als je een raam open hebt laten staan. Deze sensoren kunnen worden verbonden met een centraal alarmsysteem en je smartphone, zodat je onmiddellijk op de hoogte bent van ongeoorloofde toegang. Het is ook mogelijk om raamsensoren te koppelen aan beveiligingscamera’s, zodat je inbrekers meteen ook op beeld hebt.
# 13. Plaats tralies op kelderramen
Kelderramen bevinden zich vaak op grondniveau en zijn aantrekkelijke doelen voor inbrekers. Zelfs kleine kelderramen kunnen een doelwit zijn. Sommige inbrekersbendes maken namelijk gebruik van kinderen die door het raam kruipen en dan de deur openen. Het installeren van tralies kan helpen om deze potentiële toegangspunten te beveiligen.
# 14. Installeer sensor-geactiveerde buitenverlichting
Verlichting is een grote afschrikking voor inbrekers, omdat ze dan eenvoudig kunnen worden gezien. Door sensor-geactiveerde verlichting te installeren, verlichting die aanspringt als er beweging bij bijvoorbeeld je ramen wordt gedetecteerd, kun je inbrekers ontmoedigen en je huis veiliger maken.
# 15. Gebruik raambeveiligingsfolie om glasbreuk te voorkomen
Veiligheidsfolie kan op het raamglas worden aangebracht om het te versterken. Deze folie maakt het moeilijk voor inbrekers om het glas te breken en binnen te dringen. Het gaat om transparante glasfolie, dus zelf merk je er niks van. Als een inbreker het glas wil inslaan, blijven de scherven op hun plaats zitten en is er dus geen doorgang.
# 16. Installeer trillingssensoren
Trillingssensoren kunnen op ramen worden geïnstalleerd om inbraakpogingen via glasbreuk te detecteren. Deze sensoren waarschuwen je als ze trillingen detecteren die typisch zijn voor een poging om het glas te breken. Net als contactsensoren kunnen ze een alarmsysteem en de beveiligingscamera’s aansturen.
# 17. Richt beveiligingscamera’s naar ramen
Beveiligingscamera's kunnen zowel een preventieve functie als een opsporingsfunctie hebben. Door camera's te richten op ramen, kun je inbrekers afschrikken en bewijsmateriaal verzamelen in het geval van een inbraak.
# 18. Overweeg rolluiken of zonweringen
Rolluiken of zonweringen kunnen een extra beveiligingslaag bieden. Ze zijn niet alleen goed voor privacy en lichtbeheersing, maar kunnen ook helpen om je ramen te beschermen tegen inbraakpogingen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat inbrekers niet naar binnen kunnen kijken en geen waardevolle voorwerpen kunnen spotten, waardoor jouw woning een minder interessant doelwit wordt.
# 19. Houd ramen gesloten en vergrendeld als je niet thuis bent
Een open raam is een uitnodiging voor inbrekers. Zorg ervoor dat je alle ramen sluit en vergrendelt wanneer je het huis verlaat, zelfs als je maar voor korte tijd weg bent. Veel mensen zetten de ramen open wanneer ze niet thuis zijn, om het huis te luchten. Maar dat kun je dus maar beter niet doen.
# 20. Controleer regelmatig de staat van raamkozijnen
Beschadigde of verrotte raamkozijnen kunnen gemakkelijk worden geforceerd. Het is belangrijk om deze regelmatig te controleren en te vervangen indien nodig. Zorg ervoor dat kozijnen stevig aan de muur zijn bevestigd en versterk ze indien nodig met extra nagels of schroeven. Met metalen versterkingsplaten kun je ook de kozijnhoeken versterken.
Inbraakpreventietips: verlichting en zichtbaarheid
Een goed verlicht huis is een belangrijk onderdeel van inbraakpreventie. Verlichting zorgt niet alleen voor zichtbaarheid, maar werkt ook als afschrikmiddel tegen inbrekers. Ze vrezen namelijk dat buren hen te makkelijk zullen kunnen spotten. Verlichting zorgt er bovendien voor dat beveiligingscamera’s inbrekers beter in beeld kunnen brengen.
# 21. Installeer bewegingsgevoelige buitenverlichting
Bewegingsgevoelige lampen zijn effectief in het afschrikken van inbrekers. Ze springen aan bij detectie van beweging, waardoor potentiële inbrekers verrast worden en meteen het hazenpad kiezen. Deze lampen zijn bovendien ook energie-efficiënt, omdat ze alleen aangaan als het nodig is.
# 22. Activeer automatisch binnenverlichting bij het aanbellen
Slimme verlichtingssystemen kunnen worden ingesteld om automatisch de binnenverlichting te activeren wanneer er wordt aangebeld. Dit kan de indruk wekken dat er iemand thuis is, zelfs als dat niet zo is, waardoor de kans op inbraak afneemt. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je altijd licht hebt bij de voordeur, waardoor je bezoekers goed kunt zien.
# 23. Zorg voor goede verlichting rondom je huis
Een goed verlichte omgeving rondom je huis kan inbrekers afschrikken. Zorg ervoor dat alle kanten van je huis, inclusief achtertuin en zijpaden, voldoende verlicht zijn, vooral na zonsondergang. Verlicht daarnaast je huis ook goed. Plaats dus spots die de gevels verlichten, zodat inbrekers niet stiekem met een ladder de gevel kunnen beklimmen.
# 24. Houd struiken en bomen bijgesneden
Overwoekerde struiken en bomen kunnen verborgen plekken bieden voor inbrekers. Door ze bij te snijden, verbeter je niet alleen het aanzicht van je woning, maar verminder je ook potentiële verstopplaatsen. Het zorgt ervoor dat inbrekers eenvoudiger te spotten zijn door buren en dat je woning een minder interessant doelwit wordt.
# 25. Plaats lampen bij alle toegangspunten
Zorg ervoor dat alle toegangspunten van je huis, zoals deuren en ramen, goed verlicht zijn. Dit maakt het moeilijker voor inbrekers om onopgemerkt toegang te krijgen tot je huis. Ook een toegangspoort tot je oprit of een hekje achteraan de tuin kun je maar beter goed verlichten.
# 26. Gebruik schijnwerpers in donkere hoeken
Donkere hoeken rondom je huis kunnen aantrekkelijk zijn voor inbrekers. Het installeren van schijnwerpers kan deze donkere plekken verlichten en het risico op inbraak verminderen. Je kunt bijvoorbeeld vanaf deze plekken je gevel verlichten, waardoor inbrekers grote gevelschaduwen creëren als ze door je tuin wandelen.
# 27. Maak gebruik van slimme lampen
Slimme lampen bieden een innovatieve oplossing om je huisbeveiliging te verbeteren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden geprogrammeerd om op specifieke tijden aan en uit te gaan, wat de illusie wekt dat er altijd iemand thuis is, zelfs als je er niet bent. Via een app op je smartphone kun je de verlichting op afstand bedienen, wat handig is als je vergeten bent het licht uit te doen of als je wilt dat je huis verlicht is voordat je thuiskomt. Bovendien kunnen slimme lampen worden geïntegreerd met andere slimme apparaten, zoals beveiligingscamera's en bewegingssensoren, om een gecoördineerd beveiligingssysteem te vormen.
# 28. Installeer lampen met dag/nacht-sensoren
Lampen met dag/nacht-sensoren schakelen automatisch aan als het donker wordt en schakelen uit bij daglicht. Dit is een efficiënte manier om je huis constant verlicht te houden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het aan- en uitschakelen van de verlichting. Het is een energie-efficiënte oplossing. Je kunt hierbij ook gebruikmaken van rode lampen, omdat dit beter is voor de nachtdieren.
# 29. Verlicht je huisnummer voor snelle identificatie
Een verlicht huisnummer zal inbrekers niet afschrikken, maar maakt het wel eenvoudiger voor de hulpdiensten om je woning te vinden. Bij noodsituaties zorgt dit ervoor dat men sneller ter plaatse is. Bovendien zal een goed verlicht huisnummer een dief niet de uitvlucht kunnen geven dat hij zich van huis heeft vergist.
# 30. Maak gebruik van een floodlightcamera
Floodlightcamera's bieden niet alleen verlichting, maar ook videobewaking. Ze kunnen worden geïnstalleerd om grote gebieden rond je huis te verlichten en tegelijkertijd visuele bewaking te bieden. Floodlightcamera’s genereren erg veel licht en zorgen ervoor dat dieven goed in beeld worden gebracht door de camera. Voor andere camera’s is het een goed idee om te kiezen voor een camera met nachtzicht.
Inbraakpreventietips met alarm- en beveiligingssystemen
In Nederland spelen alarm- en beveiligingssystemen een cruciale rol in het waarborgen van de veiligheid van woningen en bedrijven. Deze systemen worden steeds geavanceerder, waardoor ze effectiever zijn in het detecteren van inbraken, het afschrikken van potentiële inbrekers en het alarmeren van de autoriteiten of huiseigenaren.
# 31. Installeer een professioneel alarmsysteem
Het installeren van een professioneel alarmsysteem is een van de meest effectieve manieren om je huis te beveiligen. Deze systemen kunnen inbrekers detecteren en een luid alarm activeren om hen af te schrikken en de aandacht te trekken. Bovendien kunnen sommige systemen rechtstreeks verbonden zijn met een meldkamer of de lokale politie, waardoor er in het geval van een inbraak onmiddellijk actie wordt ondernomen. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat past bij de specifieke behoeften van je huis en deze regelmatig te testen en goed te onderhouden.
# 32. Kies voor een systeem met bewegingssensoren
Bewegingssensoren zijn een cruciaal onderdeel van elk beveiligingssysteem. Ze detecteren ongewone bewegingen binnen en buiten je huis en activeren het alarm wanneer verdachte activiteiten worden waargenomen. Deze sensoren kunnen worden geplaatst bij toegangspunten, zoals ramen en deuren, evenals in belangrijke ruimtes in huis. Het is van vitaal belang om de sensoren zodanig te plaatsen dat ze geen valse alarmen veroorzaken door huisdieren of normale huishoudelijke activiteiten.
# 33. Overweeg camera's met cloudopslag
Beveiligingscamera's met cloudopslag bieden de mogelijkheid om videobeelden op te slaan op een externe server. Dit betekent dat de opnames toegankelijk blijven, zelfs als de camera of het opnamesysteem wordt beschadigd of gestolen. Opslag in de cloud biedt ook het gemak van het op afstand bekijken van live of opgenomen beelden via een smartphone of computer. Dit type opslag vereist vaak een abonnement, maar het biedt wel extra veiligheid en gemak.
# 34. Plaats camera's op strategische locaties
Het plaatsen van beveiligingscamera's op strategische locaties rondom je huis is essentieel voor een effectief beveiligingssysteem. Belangrijke locaties zijn onder meer alle ingangen, de garage, de achtertuin en andere plekken waar inbrekers toegang zouden kunnen zoeken. Zorg ervoor dat de camera’s een voldoende grote kijkhoek en duidelijk zicht hebben, waarbij ze niet gehinderd worden door obstakels, zoals bomen of struiken.
# 35. Gebruik alarmstickers en -borden als afschrikmiddel
Het zichtbaar plaatsen van stickers en borden die aangeven dat je huis beveiligd is door een alarmsysteem, kan op zichzelf al een afschrikmiddel zijn voor inbrekers. Deze eenvoudige en kosteneffectieve maatregel kan potentiële inbrekers ontmoedigen om zelfs maar te proberen je huis binnen te dringen. Stickers met betrekking tot beveiligingscamera’s zijn zelfs verplicht.
# 36. Maak gebruik van een luide buitensirene
Een luide buitensirene is een effectief middel om inbrekers af te schrikken en de aandacht van buren of voorbijgangers te trekken. Zorg ervoor dat de sirene luid genoeg is om in de omgeving gehoord te worden en overweeg modellen die zijn uitgerust met flitslichten voor extra zichtbaarheid.
# 37. Controleer regelmatig de werking van je alarmsysteem
Regelmatig onderhoud en het af en toe testen van je alarmsysteem zorgt ervoor dat het altijd klaar is voor gebruik wanneer dit nodig is. Test maandelijks alle componenten, zoals sensoren, camera's, sirenes en de verbinding met de meldkamer of je mobiele apparaat. Er zijn ook leveranciers waarbij je een gratis jaarlijkse check krijgt.
# 38. Koppel je alarmsysteem aan een meldkamer
Door je alarmsysteem te koppelen aan een meldkamer, zorg je voor een snelle reactie bij een inbraakpoging. De meldkamer kan direct de politie waarschuwen, wat essentieel is voor het vangen van inbrekers en het beperken van de schade. Een alarmsysteem met een meldkamer komt over het algemeen met een maandelijkse abonnementskost. Verisure is een bekende aanbieder van alarmsystemen met een meldkamer.
# 39. Gebruik slimme deurbellen met een camera
Slimme deurbellen met geïntegreerde camera's bieden zowel gemak als veiligheid. Ze stellen je in staat om te zien en te spreken met wie er voor de deur staat, zelfs als je niet thuis bent. Deze deurbellen kunnen ook bewegingsgeactiveerde meldingen sturen en video's opnemen, wat extra veiligheid biedt. Slimme deurbellen kunnen bovendien worden gekoppeld aan het alarmsysteem. Als er bijvoorbeeld op een andere plaats beweging wordt gedetecteerd, begint de slimme deurbel al meteen te filmen. Dit vergroot de kans dat de inbreker in beeld wordt gebracht.
# 40. Zorg voor goede noodstroomvoorziening.
Een betrouwbare noodstroomvoorziening zorgt ervoor dat je beveiligingssysteem blijft werken, zelfs tijdens een stroomuitval. Dit kan een ononderbroken stroomvoorziening (UPS) of batterijback-ups voor individuele componenten omvatten. Het garandeert dat je huis altijd beschermd is. En dat is niet onbelangrijk, want inbrekers kunnen soms heel eenvoudig een huis zonder stroom zetten. Zeker bij zichtbare bedrading, en met eenvoudige tools als een emmer en een waterkraantje in de tuin, zorgt men wel heel eenvoudig voor een kortsluiting.
Inbraakpreventietips voor buiten en de tuin
De tuin kan een eerste verdedigingslinie zijn tegen potentiële inbrekers. Door de juiste maatregelen te treffen, zoals het afsluiten van poorten en hekken, verkleint men de kans dat inbrekers makkelijk toegang krijgen tot het terrein. Het netjes houden van de tuin vermindert ook verstopplekken voor inbrekers, terwijl prikkelstruiken een natuurlijke barrière vormen.
# 41. Sluit poorten en hekken af
Het afsluiten van poorten en hekken is een cruciale stap om ongewenste toegang tot je eigendom te voorkomen. Dit vormt een fysieke barrière die niet alleen indringers afschrikt, maar ook de toegang bemoeilijkt. Zorg ervoor dat de sloten stevig zijn en bestand zijn tegen weersinvloeden. Regelmatige inspectie en onderhoud van deze sloten zorgt ervoor dat ze altijd functioneel blijven.
# 42. Gebruik sloten op tuinhekken
Een tuinhek met een slot verhoogt de beveiliging van je tuin aanzienlijk. Kies voor een slot dat moeilijk te forceren is, zoals een hangslot of een cilinderslot. Dit voorkomt dat indringers gemakkelijk je tuin kunnen betreden. Het is ook raadzaam om regelmatig te controleren of het slot nog goed functioneert en of het niet verroest of beschadigd is.
# 43. Houd je tuin netjes en onderhouden
Een goed onderhouden tuin biedt minder verstopplaatsen voor inbrekers en maakt het moeilijker voor criminelen om onopgemerkt te blijven. Hoge struiken en onverzorgde tuinen kunnen dienen als verbergruimte of als dekking voor indringers. Regelmatig snoeien en onderhoud zorgt ervoor dat je tuin niet alleen esthetisch aangenaam is, maar ook veiliger.
# 44. Plaats prikkelstruiken onder ramen
Het planten van prikkelstruiken, zoals doornstruiken of rozenstruiken, onder ramen kan een natuurlijke barrière vormen tegen inbrekers. Deze planten maken het moeilijk en pijnlijk voor indringers om dicht bij ramen te komen, waardoor het risico op inbraak vermindert. Kies voor struiken die winterbestendig en onderhoudsarm zijn, en zorg ervoor dat ze niet te groot worden zodat ze het zicht vanuit het raam niet belemmeren.
# 45. Berg ladders en gereedschap veilig op
De meeste inbrekers komen zonder gereedschap. Dat maakt ze alleen maar verdacht en het meeste gereedschap vinden ze toch gewoon in en rond de tuin. Dit kun je zelf voorkomen. Ladders en gereedschappen die buiten worden achtergelaten, kunnen worden gebruikt door inbrekers om toegang te krijgen tot je huis. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor loszittende stenen. Berg deze items daarom altijd op in een afgesloten schuur of garage. Dit voorkomt niet alleen diefstal van deze waardevolle items, maar vermindert ook de kans dat ze tegen je worden gebruikt bij een inbraakpoging.
# 46. Plaats een slot op je tuinhuis of schuur
Een tuinhuis of schuur bevat vaak waardevolle spullen, zoals gereedschap, fietsen of tuinapparatuur. Zorg ervoor dat deze ruimtes goed beveiligd zijn met stevige sloten. Overweeg een alarmsysteem of bewegingssensoren voor extra beveiliging. Dit maakt het moeilijker voor dieven om deze items te stelen en vermindert de kans op inbraak in je woning.
# 47. Gebruik grondankers voor fietsen en motoren
Grondankers bieden een effectieve manier om fietsen en motoren veilig te stallen in je tuin of op je oprit. Deze ankers worden in de grond bevestigd en maken het bijna onmogelijk voor dieven om je tweewielers te stelen. Gebruik altijd een stevig slot in combinatie met het grondanker voor maximale beveiliging.
# 48. Koop een goede waakhond
Een waakhond kan een sterke afschrikwekkende werking hebben. Honden die blaffen bij ongewone activiteiten kunnen een vroegtijdige waarschuwing zijn en inbrekers ontmoedigen. Zorg wel voor goede training, zodat de hond geen gevaar wordt. En waarschuw bezoekers en inbrekers voor de aanwezigheid van de hond, wat een afschrikkend effect kan hebben.
# 49. Beveilig toegangspunten in de tuin
Controleer alle toegangspunten tot je tuin en zorg ervoor dat ze goed beveiligd zijn. Dit omvat niet alleen poorten en hekken, maar ook eventuele doorgangen of gaten in heggen of omheiningen.
# 50. Automatiseer tuinsproeiers
Geautomatiseerde tuinsproeiers kunnen op onregelmatige tijden worden ingesteld om beweging rond het huis te simuleren. Dit kan inbrekers afschrikken, omdat ze denken dat er iemand thuis is. Het maakt het ook moeilijker om zich in de tuin te verstoppen. Tegenwoordig bestaan er zelfs slimme tuinsproeiers die met de huisbeveiliging kunnen worden verbonden. Als er bijvoorbeeld beweging in de tuin wordt gedetecteerd of als de camera iemand opmerkt, worden de tuinsproeiers geactiveerd. Dit schrikt de inbreker af. Voor de politie is het ook eenvoudiger om de verdachte te herkennen, want hij of zij is misschien als enige in de straat helemaal nat!
Inbraakpreventietips bij vakantie en afwezigheid
Wanneer je op vakantie bent of voor een langere tijd afwezig bent, wordt je huis een potentieel doelwit voor inbrekers. Het is daarom essentieel om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om je woning te beschermen. Je hebt niet altijd dure alarmsystemen nodig, de hulp van je buren kan ook al helpen om inbraak te voorkomen.
# 51. Gebruik lichttimers om aanwezigheid te simuleren
Lichttimers zijn een effectieve manier om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Programmeer ze om op verschillende tijden in verschillende kamers aan en uit te gaan. Dit creëert een patroon van aanwezigheid dat potentiële inbrekers kan ontmoedigen. Moderne slimme verlichtingssystemen bieden nog meer controle en kunnen zelfs vanaf een mobiel apparaat worden bediend.
# 52. Vraag buren om je post op te halen
Een overvolle brievenbus of pakketten bij de voordeur zijn duidelijke tekenen van afwezigheid. Vraag daarom aan een vertrouwde buur om je post en eventuele pakketten op te halen. Dit helpt niet alleen om de indruk van aanwezigheid te behouden, maar verkleint ook de kans op verlies van waardevolle poststukken.
# 53. Laat rolluiken automatisch openen en sluiten
Automatische rolluiken kunnen geprogrammeerd worden om op bepaalde tijden te openen en te sluiten, wat de indruk wekt dat er iemand thuis is. Deze kunnen ook helpen om het interieur van je huis te beschermen tegen nieuwsgierige blikken.
# 54. Plaats het alarmsysteem in afwezigheidsmodus
Moderne alarmsystemen bieden een 'afwezigheidsmodus', die extra beveiligingsmaatregelen activeert wanneer je niet thuis bent. Zorg ervoor dat alle sensoren geactiveerd zijn en dat het systeem correct is ingesteld voordat je vertrekt.
# 55. Laat een auto op de oprit staan
Een auto op de oprit kan de indruk wekken dat er iemand thuis is. Als je met een ander voertuig of met het vliegtuig reist, overweeg dan om een auto achter te laten of vraag een buur om zijn of haar auto af en toe op jouw oprit te parkeren.
# 56. Gebruik geen voicemail die afwezigheid aangeeft
Verander je voicemail of antwoordapparaatbericht niet in een bericht dat aangeeft dat je afwezig bent of op reis bent. Dit kan een directe uitnodiging zijn voor inbrekers. Laat in plaats daarvan een algemeen bericht achter.
# 57. Regel afwezigheidstoezicht
Vraag een betrouwbare vriend of familielid om regelmatig langs je huis te gaan om een oogje in het zeil te houden. Zij kunnen ongebruikelijke activiteiten melden en ervoor zorgen dat alles in orde is. Dit kan ook nuttig zijn om eventuele problemen met het huis, zoals lekkages of elektrische problemen, vroegtijdig te ontdekken.
# 58. Sluit alle deuren en ramen zorgvuldig
Voordat je vertrekt, controleer je of alle deuren en ramen goed gesloten en vergrendeld zijn. Vergeet niet om ook kleine ramen en dakramen te controleren, aangezien inbrekers op zoek zijn naar elke mogelijke ingang.
# 59. Laat iemand je planten water geven
Vraag iemand om regelmatig je planten water te geven. Dit is niet alleen goed voor je planten, maar het betekent ook dat er regelmatig activiteit in je huis is, wat inbrekers kan afschrikken. Je kunt bijvoorbeeld ook de eitjes van de kippen laten rapen en andere dieren eten laten geven.
# 60. Let op met sociale media
Wees voorzichtig met wat je op sociale media post, vooral over je vakantieplannen of -ervaringen. Het delen van informatie over je afwezigheid kan inbrekers aantrekken. Overweeg om je vakantiefoto's en ervaringen te delen nadat je weer thuis bent. Of zorg ervoor dat je je jouw updates zo instelt dat alleen vrienden ze kunnen zien.
Waakzaamheid, bewustzijn en meer inbraakpreventietips
Een groot deel van inbraakpreventie gaat niet alleen over fysieke beveiligingsmaatregelen, maar ook over waakzaamheid en bewustzijn. Door zelf je gedrag aan te passen en waakzamer door het leven te gaan, kun je een grote invloed hebben op het gebied van inbraakpreventie. Wees altijd alert en denk goed na over wat je al dan niet met anderen deelt.
# 61. Wees alert op ongebruikelijke activiteiten
Blijf alert op ongewone gedragingen of situaties in je buurt. Dit kunnen individuen zijn die zich verdacht gedragen, onbekende voertuigen die frequent langsrijden of ongebruikelijke geluiden bij je buren. Door aandachtig te zijn en je omgeving te observeren, kun je mogelijke gevaren vroegtijdig identificeren. Let ook altijd op voor vreemde markeringen of tekens bij huizen, wat kan duiden op potentiële inbrekers die doelwitten markeren.
# 62. Meld verdachte personen of voertuigen
Als je iets verdachts opmerkt, aarzel dan niet om dit te melden bij de politie of de buurtwacht. Jouw melding kan essentieel zijn bij het voorkomen van een mogelijke inbraak of andere criminele activiteiten. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en iets te melden dat uiteindelijk onschuldig blijkt te zijn, dan om een cruciale waarschuwing te negeren.
# 63. Neem deel aan buurtwachtprogramma's
Door deel te nemen aan een buurtwachtprogramma, werk je samen met je buren om een veiligere gemeenschap te creëren. Dergelijke programma's vergroten niet alleen de waakzaamheid, maar fungeren ook als een krachtig afschrikmiddel voor inbrekers. De zichtbaarheid van buurtwachtborden alleen al kan inbrekers ontmoedigen!
# 64. Ken je rechtstreekse buren en hun routines
Door je buren en hun dagelijkse routines te kennen, kun je sneller verdachte activiteiten opmerken. Dit netwerk van wederzijdse zorg en aandacht kan de algehele veiligheid van de buurt verhogen. Het is ook nuttig om te weten wie overdag thuis is voor het geval er een noodzaak is om iemand snel te bereiken.
# 65. Noteer de contactgegevens van buren
Het hebben van contactgegevens van je buren is handig in verschillende situaties, van het waarschuwen bij een verdachte activiteit tot het vragen om hulp in een noodsituatie. Het opbouwen van een goede relatie met je buren kan een cruciale rol spelen in gemeenschappelijke veiligheid en ondersteuning.
# 66. Wees discreet over waardevolle aankopen
Voorkom dat je ongewenste aandacht trekt door te pronken met dure aankopen. Dit kan inbrekers aantrekken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat dure items niet zichtbaar zijn vanaf de straat en wees voorzichtig met het weggooien van verpakkingen van dure artikelen die kunnen onthullen wat er in je huis staat.
# 67. Bewaar geen reservesleutels buiten
Verstop geen reservesleutels onder deurmatten of in bloempotten, want dit zijn de eerste plekken waar inbrekers zullen kijken. Overweeg in plaats daarvan een veilige (!) sleutelkluis of laat een reservesleutel achter bij een betrouwbare buur of familielid. Je kunt ook een slim slot gebruiken met gezichtsherkenning, zodat je geen reservesleutels hoeft te bewaren.
# 68. Wees voorzichtig met het delen van vakantieplannen
Het openlijk delen van vakantieplannen kan inbrekers laten weten dat je huis voor een langere periode onbeheerd zal zijn. Beperk het delen van deze informatie tot een kleine kring van vertrouwde mensen en wacht met het posten van vakantiefoto's op sociale media tot je terug bent. Let ook op met briefjes voor pakketbezorgers, waarin je vraagt om een pakje ergens achter te laten. Dankzij dergelijke briefjes aan de voordeur weten ook inbrekers dat je niet thuis bent. En waar de waardevolle pakjes liggen …
# 69. Check de identiteit van onbekende bezoekers
Wees altijd voorzichtig met onverwachte bezoekers. Vraag om identificatie als iemand beweert van een bedrijf of een overheidsinstantie te zijn. Overweeg een (digitale) deurspion of een slimme deurbel om te zien wie er voor de deur staat voordat je deze opent. Laat sowieso niemand zomaar in je huis. Als je twijfelt over de identiteit van een persoon, kun je altijd eerst contact opnemen met het bedrijf zelf. Doe dit niet met het telefoonnummer dat je van de desbetreffende persoon krijgt.
# 70. Vermijd routines die inbrekers kunnen opmerken
Mensen zijn gewoontedieren, maar daardoor zijn mensen ook een gemakkelijk doelwit voor inbrekers. Als inbrekers merken dat je huis op regelmatige tijden verlaten is, kunnen ze dit patroon gebruiken om hun inbraak te plannen. Wijzig je vertrek- en aankomsttijden af en toe en overweeg het gebruik van lichttimers of slimme verlichting om je aanwezigheid te simuleren als je niet thuis bent.
Inbraakpreventietips voor beveiliging in huis
Het beveiligen van je huis gaat niet alleen over het versterken van de buitenkant. Het is ook essentieel om aandacht te besteden aan de beveiliging binnen, voor het geval dat een inbreker toch toegang zou krijgen tot je woning. Dan is het vooral belangrijk om de schade te beperken en het de inbreker zo lastig mogelijk te maken. Inbrekers willen zo snel mogelijk weer vertrekken. Daarom wil je dat ze veel tijd verliezen tijdens de inbraak, waardoor de kans groter wordt dat ze met lege handen vertrekken en worden gevat!
# 71. Gebruik een kluis voor waardevolle spullen
Een kluis is een uitstekende manier om kostbaarheden, zoals sieraden, belangrijke documenten en zeldzame verzamelobjecten, te beschermen. Kies een kluis die bestand is tegen zowel inbraak als brand. Zorg ervoor dat de kluis stevig verankerd is in de structuur van je huis, zodat deze niet gemakkelijk kan worden verwijderd.
# 72. Houd belangrijke documenten veilig opgeborgen
Zorg ervoor dat gevoelige documenten, zoals paspoorten, geboorteakten, financiële verslagen en verzekeringspolissen, veilig en onbereikbaar zijn voor inbrekers. Een kleine kluis is hiervoor ideaal. Dit voorkomt identiteitsdiefstal en zorgt ervoor dat je deze belangrijke informatie niet verliest bij een inbraak.
# 73. Installeer sloten op interne deuren
Door extra sloten te installeren op kamers of kasten met waardevolle spullen of persoonlijke informatie verhoog je de interne beveiliging. Je kunt hiermee ook voorkomen dat een inbreker via een ingeslagen raam zomaar de toegangsdeur naar de rest van je woning kan gebruiken. Met extra sloten maak je het inbrekers extra moeilijk en zorg je ervoor dat ze meer tijd verliezen.
# 74. Plaats camera’s in kasten met waardevolle spullen
Voor extra zekerheid kun je overwegen om kleine beveiligingscamera’s te plaatsen in kasten of op andere opbergplekken voor waardevolle spullen. Deze camera's kunnen een afschrikkende werking hebben en helpen bij het identificeren van inbrekers. Een voordeel voor jou is dat de inbreker hier wel zijn gezicht moet laten zien om te kunnen kijken in de kast, terwijl hij bij andere camera’s eenvoudiger kan wegkijken.
# 75. Plaats een binnensirene
Een luide binnensirene kan inbrekers afschrikken en veel stress bezorgen, waardoor ze sneller het hazenpad kiezen. Bovendien ben jij ook gewaarschuwd bij een inbraak. Dit is vooral effectief als onderdeel van een groter beveiligingssysteem dat verbonden is met deuren, ramen en bewegingssensoren.
# 76. Beveilig je slimme apparaten
Zorg ervoor dat alle slimme apparaten, zoals slimme thermostaten, slimme verlichting en camera's, beveiligd zijn met sterke wachtwoorden en regelmatige updates. Dit vermindert het risico dat hackers toegang krijgen tot je thuisnetwerk en bijvoorbeeld mee kunnen kijken met de camera’s in je woning.
# 77. Combineer slimme verlichting met sensoren
Slimme verlichting kan worden geprogrammeerd om automatisch aan te gaan bij detectie van beweging of op specifieke tijden, wat de indruk wekt dat er iemand thuis is. Dit kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Het is ook mogelijk om slimme lampen te laten flikkeren, wat alarmerend kan werken voor buren en wat de politie kan helpen bij het bepalen van de oorsprong van een alarmsirene.
# 78. Houd een inventaris van waardevolle bezittingen bij
Maak een gedetailleerde lijst van je waardevolle bezittingen, inclusief foto's, beschrijvingen en serienummers. Dit is niet alleen handig voor verzekeringsdoeleinden in het geval van een diefstal, maar helpt ook bij het identificeren en terugvinden van gestolen goederen.
# 79. Installeer een paniekknop
Een paniekknop kan discreet worden geplaatst in verschillende delen van je huis. In geval van een noodsituatie kan je snel hulp inroepen zonder een telefoon te gebruiken. Dit stelt je in staat om veilig en onopgemerkt de politie of een meldkamer te verwittigen.
# 80. Bewaar geen pincodes in de woning
Het is verleidelijk om pincodes of wachtwoorden op te schrijven en te bewaren, maar dit vormt een groot risico. Als inbrekers toegang krijgen tot deze informatie, kunnen ze ook toegang krijgen tot je financiën of persoonlijke accounts. Gebruik in plaats daarvan een wachtwoordmanager of onthoud je codes.
Smart home, technologie en andere tips om inbraken te voorkomen
Slimme apparaten zijn er niet alleen om het comfort in je woning te verbeteren of om energie te besparen, maar ook om jou en je huis beter te beveiligen. Er zijn verschillende manieren waarop slimme apparaten dat kunnen doen en de mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van welke apparaten je hebt en hoe ze al dan niet met elkaar kunnen samenwerken.
# 81. Installeer slimme sloten
Slimme sloten bieden een hoger niveau van beveiliging en gemak. Ze stellen je in staat om deuren op afstand te vergrendelen en te ontgrendelen en kunnen worden geprogrammeerd om unieke toegangscodes te geven aan familieleden of gasten. Veel slimme sloten houden ook logs bij van wie en wanneer iemand toegang heeft gehad tot je huis, wat nuttig kan zijn in het geval van een inbraak. Bovendien elimineren slimme sloten de noodzaak van fysieke sleutels die toch maar verloren kunnen raken of gekopieerd kunnen worden.
# 82. Gebruik smart plugs om gewone apparaten te automatiseren
Smart plugs kunnen in gewone stopcontacten worden gestoken en stellen je in staat om 'domme' apparaten via je smartphone te bedienen. Je kunt lampen, tv's, en andere apparaten op afstand in- en uitschakelen, wat nuttig kan zijn om een bewoonde indruk te geven als je niet thuis bent. Als men bijvoorbeeld een inbreker detecteert, zorgt de smart plug ervoor dat de radio op de eerste verdieping begint te spelen. Hierdoor denkt de inbreker dat er toch iemand thuis is en vlucht hij of zij.
# 83. Koppel beveiligingscamera’s aan de televisie
Dit stelt je in staat om live beelden van je beveiligingscamera’s of deurbel op je tv te bekijken. Dit is vooral handig als je thuis bent en snel wilt zien wat er buiten gebeurt zonder naar je telefoon of computer te hoeven gaan. Daarnaast helpt dit je om ongebruikelijke activiteiten snel op te sporen, wat je de tijd geeft om in te grijpen of de politie te verwittigen.
# 84. Ontvang meldingen op je telefoon
Veel moderne beveiligingssystemen en apparaten bieden de mogelijkheid om in real time meldingen te ontvangen op je telefoon. Dit kan gaan om bewegingsdetectie, het openen van deuren/ramen of zelfs iemand die aanbelt. Deze directe meldingen kunnen je helpen snel te reageren op mogelijke veiligheidsrisico's.
# 85. Maak gebruik van gezichtsherkenningstechnologie
Gezichtsherkenningstechnologie is een geavanceerde toevoeging aan je huisbeveiligingssysteem. Deze technologie kan worden geïntegreerd in slimme apparaten, zoals slimme deurbellen met een camera en beveiligingscamera’s. Ze zorgen voor een verbeterde veiligheid en persoonlijke notificaties. Ze maken het mogelijk om snel en eenvoudig bekenden en onbekenden van elkaar te onderscheiden.
# 86. Laat de slimme deurbel een boodschap afspelen
Sommige slimme deurbellen bieden de mogelijkheid om vooraf opgenomen berichten af te spelen als je niet in staat bent om de deur te beantwoorden. Dit kan nuttig zijn om potentiële inbrekers af te schrikken door hen te laten denken dat je thuis bent.
# 87. Automatiseer je verlichting en apparaten
Gebruik slimme verlichting en slimme apparaten om je huis te automatiseren. Je kunt lichten op bepaalde tijden laten aangaan of scenario's creëren die doen lijken alsof je thuis bent. Je kunt zelfs minder alledaagse apparaten automatiseren, zoals een slim hondenluik. Op deze manier zorg je ervoor dat een hond naar binnen of naar buiten kan bij bepaalde triggers, bijvoorbeeld bewegingsdetectie in de tuin.
# 88. Koppel slimme rookmelders aan het alarmsysteem
Slimme rookmelders kunnen worden gekoppeld aan je alarmsysteem om een geïntegreerde beveiligingsoplossing te bieden. In geval van rook of vuur kunnen deze melders niet alleen een luid alarm afgeven, maar ook meldingen sturen naar je telefoon en zelfs automatisch de hulpdiensten waarschuwen. Daarnaast kun je de slimme rookmelders soms activeren wanneer inbraak wordt gedetecteerd, zodat je geen binnensirene hoeft te plaatsen.
# 89. Maak gebruik van geofencing
Geofencing gebruikt de gps van je telefoon om je locatie te bepalen en kan acties in je smart home activeren op basis van je locatie. Bijvoorbeeld, je kunt je huis zo instellen dat de slimme sloten automatisch vergrendelen als je niet thuis bent en dat het alarmsysteem dan automatisch inschakelt.
# 90. Update regelmatig je smart home software
Net als bij elke andere technologie, is het belangrijk om je slimme apparaten up-to-date te houden. Regelmatige updates zorgen niet alleen voor nieuwe functies en verbeterde prestaties, maar ook voor essentiële beveiligingspatches die je systeem beschermen tegen hackers en andere cyberdreigingen.
Persoonlijke voorbereiding en andere tips voor inbraakpreventie
Het is belangrijk om je voor te bereiden op onverwachte en ongewenste situaties. Ook met betrekking tot deze persoonlijke voorbereiding hebben wij een aantal tips om inbraak te voorkomen. Verder zijn er nog een aantal algemene inbraakpreventietips die we zeker met je willen delen. Deze tips helpen om jezelf en je gezin beter te beschermen tegen potentiële gevaren.
# 91. Leer hoe je jouw alarmsysteem correct gebruikt
Het is van cruciaal belang dat je weet hoe je alarmsysteem werkt. Bestudeer de handleiding en oefen regelmatig met het in- en uitschakelen. Zorg ervoor dat alle gezinsleden begrijpen hoe ze het systeem moeten bedienen. Een goed begrip van je alarmsysteem voorkomt niet alleen valse alarmen, maar zorgt er ook voor dat je goed bent beveiligd.
# 92. Oefen een noodevacuatieplan
Maak en oefen een evacuatieplan voor noodgevallen. Dit omvat routes om het huis veilig en snel te verlaten, een ontmoetingspunt buiten het huis en wie verantwoordelijk is voor huisdieren of jonge kinderen. Oefen dit plan periodiek, zodat iedereen in het huishouden weet wat te doen in geval van een inbraak of een ander noodgeval. Dit kan levensreddend zijn, vooral bij brand of andere dreigingen waarbij snel handelen vereist is.
# 93. Volg een cursus zelfverdediging
Overweeg het volgen van een zelfverdedigingscursus. Dit kan je niet alleen fysiek voorbereiden op mogelijke bedreigingen, maar het kan ook je zelfvertrouwen en het bewustzijn van je omgeving vergroten. Kies een cursus die is afgestemd op jouw leeftijd, conditie en behoeften. De vaardigheden die je leert, kunnen cruciaal zijn in een situatie waarin je jezelf of je gezin moet verdedigen.
# 94. Bewaar een zaklamp en mobiele telefoon bij je bed
Zorg ervoor dat je altijd een zaklamp en een opgeladen mobiele telefoon in de buurt hebt, vooral 's nachts naast je bed. In geval van een stroomstoring of wanneer je iets verdachts hoort, zijn deze hulpmiddelen essentieel. Een zaklamp kan je helpen je weg te vinden in het donker, terwijl een telefoon kan worden gebruikt om snel hulp in te roepen.
# 95. Zorg voor bewustwording bij kinderen en gezinsleden
Onderwijs je kinderen en andere gezinsleden over de basisprincipes van veiligheid. Dit omvat het niet openen van de deur voor vreemden, het niet delen van persoonlijke informatie met onbekenden en het begrijpen van het belang van het vergrendelen van deuren en ramen. Maak ze ook bewust van de noodprocedures en zorg ervoor dat ze weten hoe ze de alarmnummers moeten bellen in geval van nood.
# 96. Overweeg zelfverdedigingshulpmiddelen
In Nederland is zelfverdediging toegestaan als er direct gevaar is voor jezelf of voor een ander. Het is wel belangrijk dat je daarbij niet verder gaat dan nodig is. Ook mag je niet zomaar wapens in huis hebben om jezelf te verdedigen. Zelfs pepperspray is in Nederland verboden. Er bestaan wel legale alternatieven, zoals de Bodyguard Knock Out Spray. Zorg ervoor dat je weet hoe je deze legale hulpmiddelen correct gebruikt en bewaar ze op een veilige, maar toegankelijke plaats.
# 97. Informeer buren bij afwezigheid
Laat betrouwbare buren weten wanneer je voor langere tijd weg bent. Zij kunnen een oogje in het zeil houden en verdachte activiteiten melden. Vraag ze meteen ook om je post te verzamelen en de planten water te geven, zodat je huis een bewoonde indruk blijft geven.
# 98. Neem deel aan veiligheidscursussen
Het bijwonen van veiligheidscursussen kan waardevolle kennis en vaardigheden opleveren over hoe je jezelf en je huis kunt beschermen. Deze cursussen bevatten vaak ook het aanleren van EHBO-vaardigheden die je in het dagelijks leven altijd kunt gebruiken.
# 99. Blijf op de hoogte van nieuwe veiligheids- en inbraaktrends
Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste trends op het gebied van inbraakpreventie en veiligheid. Dit kan via nieuwsbronnen, veiligheidsblogs, vlogs, televisieprogramma’s enzovoort. Er zijn ook online forums die zich richten op veiligheid.
# 100. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie Deel geen persoonlijke informatie, zoals vakantieplannen of nieuwe aankopen, op sociale media of met onbekenden. Dit kan inbrekers aantrekken. Zorg er ook voor dat je privacy-instellingen op sociale media goed zijn ingesteld. Let daarnaast op met persoonlijke informatie op brievenbussen, zoals je naam en beroep, en houd je post achter slot en grendel. Persoonlijke informatie kan namelijk tegen jou worden gebruikt, waarbij dieven zich bijvoorbeeld voordoen als iemand van de energieleverancier waarbij jij klant bent.
# 101. Houd waardevolle voorwerpen uit het zicht
Vermijd het zichtbaar opbergen van waardevolle voorwerpen, zoals elektronica, sieraden of contant geld. Bewaar deze voorwerpen op een veilige plaats, zoals een kluis. Plaats ze in ieder geval niet zichtbaar voor een raam en al zeker niet zichtbaar vanaf de straat. De meeste dieven zijn gelegenheidsdieven die een kans zien en vervolgens toehappen. Laat ze die kans dus niet zien en breng ze niet in verleiding.